Ce să vizitezi în Slovenia

Slovenia este o țară mică și asta parcă o face mai fermecătoare. Când ajungi aici, simți că ai descoperit o comoară a Europei: este verde, plină de păduri, curată, cu munți, lacuri, râuri și șosele faine. Oameni care folosesc bicicleta pentru deplasare, dar și ca activitate fizică în natură. Campinguri impecabile, la fel și cabanele de munte (deși nu am ajuns la niciuna, am citit destul de multe despre ele, vezi aici). Cred că vă veți face o impresie din cele ce voi prezenta și din fotografii, deși parcă ele nu exprimă în totalitate frumusețea locurilor.

Lacul Bohinj și împrejurimile

Aici am stat în campingul Bohinj timp de 4 nopți, am pus cortul într-o pădurice, lângă lac. Ce am văzut:

 • Muntele Vogel. Pentru traseu, ne-am inspirat de aici. Am urcat cu telecabina până la Vogel resort ski și apoi am mers, cam 1h, pe pârtia de ski, până pe vârful Sija. După o pauză binemeritată, am continuat spre vârful Vogel. Durata drumeției a fost de 5 ore, destul de lejeră.
 • Lacurile din Parcul Național Triglav. Ne-am inspirat de aici, dar a fost ceva mai greu decât în descrierea lor, poate și din cauza arșiței din acea zi de Octombrie. Rămăsesem fără apă pe la jumătatea traseului, a fost o zi cu aproape 30 de grade și foarte puțină umbră pe traseu. Am reușit să vedem patru lacuri și am găsit și o sursă de apă lângă cel mai secat. Asta mi se pare o problemă în munții Sloveniei: nu prea au surse de apă, iar luna Octombrie este, probabil, una dintre cele mai secetoase.
 • Lacul Bohinj, unde poți face baie sau alte activități pe apă.
 • Planina Zajamniki, acel sat pitoresc tipic sloven (noi nu am mai ajuns, dar găsisem detalii aici).
 • Valea râului Soca, doar că, din păcate, ne-a luat mult timp să ajungem în zonă din direcția Bohinj.

Lacul Bled și împrejurimile

Aici am stat vara trecută, o noapte (și o zi) la River Camping Bled, atunci ne-am îndrăgostit de Slovenia și am decis că vom reveni pentru mai multe zile.

 • Lacul Bled – boem, romantic, pitoresc, extrem de fotogenic, merită orice pas. Vara este și mai frumos, cu toată aglomerația și oamenii care fac, ba plajă, ba se dau cu caiacul sau cu stand-up paddle, ba înoată. E o super atmosferă, culoarea lacului e, pur și simplu, superbă. O drumeție scurtă până la punctele de belvedere (Mala Osojnica, Velika Osojnica și Ojstrica – inspirație aici sau pe mapy.cz) aduce o altă perspectivă asupra lacului.
 • Cheile Vintgar – deși eu încă nu sunt convinsă că a meritat taxa de intrare și parcare, totuși sunt o emblemă pentru Slovenia.

Ne-am mutat, apoi, pentru alte 3 nopți, în campingul din zona nord-estică, pentru că doream să putem explora zona mai ușor. Aveam pe listă câteva trasee de via-ferrata, super accesibile de la campingul Spik. Nu mai zic de priveliște, visam să mă trezesc și să deschid cortul cu priveliștea aia. Nu am avut acest noroc, soarele a apărut după ora 12:00 în toate zilele în care am stat acolo.

 • Kranjska Gora și zona Alpilor Iulieni, aflați la graniță cu Italia
 • Lacul Jasna
 • Rezervația Naturală Zelenci

 • pasul Vrsic, cu multe vârfuri și trasee de explorat
 • pasul Mangrt, la fel, cu trasee de drumeție și de via-ferrata
 • tot de aici, puteam coborî spre localitățile Trenta, Soca și Bovec, pe valea râului Soca *vezi video aici. Un alt punct interesant de-a lungul râului este acest loc, unde noi nu am ajuns, poate cu altă ocazie.

Toate ca toate, eu mă voi întoarce aici și la anul, am multe pe listă de făcut 🙂

Leave a Comment